بلافاصله پس از آسیب دیدگی چه اقداماتی باید انجام داد ؟
اکثر ورزشکاران با آسیب دیدگیهای مختلف دست و گنجه نرم میکنند. این آسیب دیدگیها در برخی موارد هنگامی رخ میدهد که شما بیشتر از تواناییهای خود از بدنتان کار کشیده و استفاده کنید.
در برخی موارد نیز دیده شده آسیبهایی که در هنگام بازی و یا تمرین به افراد وارد میشود، بیشتر از یک خراش و یا کبودی ساده بوده و برای بهبود به مراقبتهایی ویژه احتیاج دارد. این مراقبتهای ویژه باعث خواهد شد تا فرد ورزشکار زمانی را به دوز ا تمرینات بوده و این دوری یکی از ترس های دوران ورزشی هر ورزشکاری محسوب میشود.
در ادامه برای شما اقدامات مهم پس از مصدومیت را شرح خواهیم داد:
اقدام اول: معاینه
در زمانی که قسمتی از بدن شما دچار آسیب دیدگی میشود، به صورت پیشفرض محل آسیب دیدگی و شدت دردی که شخص متحمل میشود گامهایی که در مراحل بعدی باید برداریم را به نمایش میگذارد. ابتدا باید ببینید که چه مقدار درد را احساس میکنید؟ به طور مثال دردی که احساس میکنید چه نمرهای بینی 1 تا 10 دارد؟
نمرهای که فرد آسیب دیده به درد خود میدهد نشان از این موضوع است که آیا فرد آسیب دیده میتواند به بازی ادامه دهد و پس از بازی به آسیب دیدگی او رسیدگی شود و یا باید از ادامه بازی صرف نظر کند؟ اگر آسیبی از نوع اول دارید جای نگرانی نیست و شما با اعمال برخی از دستورات لازم به زودی بهبود خواهید یافت. اما اگر آسیب دیدگی شما از نوع دوم باشد لازم است مراقبتهای پزشکی لازم صورت گرفته و شما تا حد امکان به استراحت بپردازید تا بهبودی خود را به صورت کامل به دست آورید.
اقدام دوم: معاینه توسط پزشک تیم
تفاوت نمیکند دردی که شما احساس میکنید کم است یا زیاد، پزشک تیم موظف است در صورت بروز کوچکترین آسیبی برای شما آن را معاینه کرده و درصورت لزوم آزمایشات لازم را انجام دهد تا از وضعیت سلامتی بیمار به طور کامل آگاه شود. همچنین به یاد داشته باشید در صورتی که وضعیت شما بحرانی بود این پزشگ تیم است که باید اجازه ادامه بازی به شما را نداده و مراقبتهای لازم را از شما انجام دهد.
اقدام سوم: حفظ روحیه
قطعاً هرکسی بهتری از بقیه افراد نسبت به بدن خود شناخت کافی داشته و میدانند در زمان آسیب دیدگی چه حسی دارند. اگر شما درد داشه و از آسیب دیدگی ترس دارید، برای اینکه از بازی خارج شده و شخص دیگری جایگزین شما شود واهمه نداشته باشید و خجالت نکشید. برای ادامه بازی لازم است شما علاوه بر روحیه مناسب قدرت جسمی خوبی هم داشته باشید، و تصور این موضوع که فقط با روحیه مناسب میتوان بازی کرد اشتباه خواهد بود.
در صورتی که شما با آسیب دیدگی مواجه شده باشید لازم نیست تا برای ادامه بازی اصرار داشته باشید. چرا که این اصرار بیهوده بوده و شما عملکرد خوبی از خود به جای نخواهید گذاشت و باعث ضعف و ضرر رساندن به تیم خواهید شد.
یک ورزشکار هاکی از خود یادداشتی به جای گذاشته است که برای شما شرح خواهیم داد:
من شخصاً حین بازی هاکی در برابر دو شکستگی استخوان ترقوه و پیچ خوردگی نسبتاً شدید رباط صلیبی زانو مقاومت کردم و به بازی ادامه دادم. با وجود دردی که داشتم فکر میکردم میتوانم به بازی ادامه دهم و همچنین با این تصمیم از جانب مربی نیز حمایت میشدم. پس از 30 ثانیه که روی یخ بودم، به محض اینکه فهمیدم حضور من کاملاً بی اثر است و دردم نیز بیشتر شد خود از بازی کنار کشیدم. خوشبختانه با این تصمیم بیشتر از آن به خود آسیب نرسانده و به اهداف تیمم نیز لطمهای وارد نکردم، اما اینکه سعی کردم خیلی سریعتر از آنچه ممکن است به تیم باز گردم و دردم را بی اهمیت تصور کنم را در زمره بهترین تصمیماتی که گرفتم قرار نمیدهم.
اقدام چهارم: درمان آسیب
در نظر داشته باشید تا همیشه از آسیبهای بیشتر جلوگیری کنید تا اتفاقات بدی برای شما رخ ندهد. با توجه به اتفاقاتی که برای شما رخ داده شما آسیب دیدهاید اما نگران نباشید چرا که میتوان با مراقبتهای لازم این درد را کاهش داده و از آسیب دیدگی بیشتر جلوگیری کنید.
برای شناخت کافی از آسیب دیدگی لازم است تا با پزشک خود مشورت کنید و از او مشاورههای لازم را دریافت نمایید. اما آنچه که آشکار است این امر همیشه عملی نبوده و راهکار مناسبی تلقی نمیشود به همین دلیل ما برای شما راهکارهای مناسبی را ارائه خواهیم داد.
اولین و مهمترین اقدام، به کارگیری سلسله اقدامات زیر خواهد بود:
- مراقبت از آسیب
- تقویت قوا و استراحت
- استفاده از یخ
- باند پیچی و یا کمپرس کردن یخ
- بالا قرار دادن محل آسیب به وسیله تکیه گاهی همچون چند بالشت
پس از این اقدامات شما خواهید توانست آسیب دیدگی خود را درمان کرده و توان خود را مجدداً بازیابی کنید.
اکنون نیز برخی از راهکارهای مناسب جهت درمان آسیبهای جزئی را ارائه میکنیم که بر اساس توصیههای دکتر مت استیون، پزشک متخصص فیزیوتراپی پیور (استرانگ ویل، اوهایو) است.
- التهاب پاشنه پا (خار پاشنه)
- بی حسی دست و بازو
- کشیدگی کشاله ران
- نیش حشرات
- درد زانو
- کشیدگی زردپی
- درد مفاصل انگشت
اقدام پنجم: اصرار بیش از حد برای برگشت به بازی ممنوع
شاید شما جزو ان دسته از افراد باشید که نخواهید تا پایان بازی از بازی خارج شده و از روی نیمکت بازی را تماشا کنید و یا حتی تمایل ندارید که برای همیشه تمرین و بازی را از دست دهید. آسیب دیدگی همیشه جزئی از ورزش بوده و در همه مراحل ورزش خطر احتمال بروز آسیب دیدگی وجود دارد.
اما به یاد داشته باشید که گاهی آسیب نیاز به استراحت و بازسازی کامل خواهد داشت. حتی ظاهراً آسیبهای کوچکتر میتواند شما را به بیرون بازی بکشاند و زودتر از پایان بازی، زمان بازی شما به پایان برسد، اصرار بیش از حد به بازی میتواند سبب جلوگیری از التیام کامل آسیب شود.